Toimiva ilmanvaihtokanava on äärimmäisen tärkeä

Eräällä usein melko näkymättömällä asialla on suuri vaikutus talossa tai asunnossa asuvien henkilöiden hyvinvointiin. Tämä asia on ilmanvaihto. Toimiessaan kunnolla se on lähes huomaamaton, mutta huonosti toteutettuna kunnollisen ilmanvaihdon puute voi johtaa ongelmiin tai siitä johtuva meteli häiritä asukkaita. Tässä artikkelissani käyn läpi joitakin ilmanvaihdon periaatteita.

Miksi tehokas ilman vaihtuminen on tärkeää?

Ihmisen elimistö tarvitsee happirikasta ilmaa pysyäkseen terveenä. Sen vuoksi on erittäin tärkeää, että sisätilaan tulee tuota ilmaa ulkoa. Jos hengittäisimme samaa ilmaa päivästä toiseen, ilman, että se koskaan vaihtuisi, emme pötkisi kovin pitkälle. Kun ilma kulkee ihmisen elimistön kautta, syntyy hiilidioksidia ja kosteutta, jotka sitten pääsevät uloshengityksen kautta tilaan. Happirikas ilma siis hengitetään sisään ja hiilidioksidipitoinen ilma ulos. 

Puhdas ilma on tärkeää myös rakennukselle. Jos ilma on liian kosteaa, voivat rakenteet pilaantua esimerkiksi homehtumalla. Kosteus syntyy ihmisten ja eläinten oleskelusta tilassa. Tämä kosteus pitää siis ohjata pois ulkoilmaan.

Kolme erilaista tapaa hoitaa ilman vaihtuminen

On olemassa erilaisia tapoja hoitaa ilman vaihtuminen. Painovoimainen versio käyttää hyväkseen tuulta ja lämpötilaeroja. Kylmä ilma painuu alas ja lämmin nousee ylös. Painovoiman avustuksella toimiva ilmanvaihtokanava on perinteinen muoto tuoda raikasta ilmaa sisään ja viedä likainen ulos. Taloon tuodaan ulkoilmaa korvausilmaventtiileiksi kutsuttujen pienten aukkojen avulla. Näiden tulisi sijaita esimerkiksi makuuhuoneissa. Ilma poistuu poistoilmaventtiilien kautta, jotka sijoitetaan keittiöön ja kosteisiin tiloihin. Painovoimaisen systeemin toiminta riippuu paljon ulkona vallitsevasta säätilasta. Yleensä painovoimainen ilmanvaihto toimii parhaiten talviaikaan.

Painovoimaisen ilmanvaihtokanavan rinnalle on kehitetty erilaisia koneellisia versioita. Likaisen ilman poistuminen voidaan hoitaa koneellisesti. Tällöin tulee huolehtia siitä, että se on suhteutettu oikein rakennukseen tulevan korvausilman eli puhtaan ilman määrään. Jos korvausilmaa ei tule tarpeeksi, syntyy alipaineitta, ja ilma imetään talon rakenteista. Tällöin ilma ei ole puhdasta, vaan sisältää hajuja ja epäpuhtauksia.

Ilmanvaihto voi olla myös kokonaan koneellinen. Tällöin puhdas ilma tuodaan sisään ja likainen ilma viedään pois koneellisesti. Kokonaan koneellisen ilmanvaihdon etu on se, että silloin lämpimästä poistoilmasta saatava energia voidaan hyödyntää korvausilman lämmittämiseen. 

Ammattilainen osaa auttaa arvioimaan oman kohteesi ilman vaihtumista ja toteuttamaan juuri siihen sopivan ratkaisun.



tag:
319 sanat

minusta

Blogi LVI-urakoitsijoista ja heidän työtehtävistään Toimivat putket helpottavat jokapäiväistä elämäämme, mutta emme usein tule ajatelleeksi niitä ennen kuin jotakin on vialla. Toimivan putkiston suunnittelu ja toteuttaminen on tarkkaa puuhaa, johon tarvitsee ammattilaisen. Samat ammattilaiset, eli LVI-urakoitsijat, huolehtivat usein myös lämmitys-ja ilmastointijärjestelmistä. Heidän tehtävänään on asentamisen lisäksi myös huoltotoimenpiteet. Hyvin tehdyt LVI-työt helpottavat elämäämme huomattavasti, joten haluan tuoda blogini avulla lisää arvostusta tälle ammattikunnalle. Blogistani voit löytää alaan ja sen ammattilaisiin liittyviä artikkeleita. Saatanpa antaa myös vinkkejä putkien huoltoon ja kunnossapitoon, sillä paljon riippuu käyttäjistä itsestään. Kirjoitan niin ikään linjasaneerauksista, eli putkiremonteista sekä putkiston, ilmastoinnin ja sähköjärjestelmän suunnittelusta rakennusvaiheessa. Jos siis olet kiinnostunut saamaan lisää tietoa aiheesta, käänny ihmeessä blogini puoleen!

Haku

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

Lämpöpumpun huolto kannattaa tehdä säännöllisesti
25 March 2024
 ämpöpumppu on energiatehokas tapa lämmittää ja viilentää kotia tai muita tiloja. Sen toiminnan varmistamiseksi ja tehokkuuden ylläpitämiseksi on

Ilma-vesilämpöpumppu omakotitaloon - ympäristöystävällinen ja edullinen lämmitysratkaisu
24 November 2023
Tervetuloa tutustumaan aiheeseen: ilma-vesilämpöpumppu omakotitaloon ja sen hyötyihin! Ilma-vesilämpöpumppu on energiatehokas ratkaisu omakotitaloon,

Aurinkopaneelit omakotitaloon - opas aurinkosähköjärjestelmän hankkimiseen
24 August 2023
Aurinkopaneelit ovat yhä suositumpi ratkaisu energiansäästöä ja ympäristöystävälisyyttä tavoitteleville kotitalouksille. Omakotitalon omistajana aurin

tag