Ilmastointikanava kannattaa puhdistaa säännöllisesti

Riittävä ilmanvaihto on tärkeää jokaisessa rakennuksessa sen kunnossa pysymisen ja terveellisen sisäilman kannalta. Oikein suunnitellulla ja hallitulla ilmanvaihdolla pystytään takaamaan riittävä ilman vaihtuminen, jossa käytetty ilma ja kosteus ohjataan pois asunnosta ja tilalle ohjataan raikasta ja puhdasta ilmaa. Riittävällä ilmanvaihdolla on merkittävä vaikutus myös asukkaiden terveyteen.

Painovoimainen ja koneellinen ilmanvaihto

Ilmanvaihdon voi toteuttaa painovoimaisella ilmanvaihdolla, jossa tuloilma tulee ulkoilmaventtiileistä tai ikkunan ilmanvaihtoaukoista ja poistoilma poistuu poistoilmaventtiilien kautta. Painovoimainen ilmanvaihto perustuu ilman paine- ja lämpötilaeroihin. Ilmanvaihdossa käytettävien venttiilien tulee olla painovoimaiseen ilmanvaihtoon käytettäviksi soveltuvat ja niiden tulee myös kyetä suodattamaan tuloilmaa. Korvausilmaventtiilit asennetaan makuuhuoneisiin, olohuoneeseen, oleskelutiloihin, työhuoneisiin, takkahuoneeseen ja löylyhuoneeseen. Poistoilmaventtiilit asennetaan pesuhuoneeseen, kylpyhuoneeseen, keittiöön, vaatehuoneeseen, varastoihin ja wc:hen. Painovoimaisen ilmanvaihdon optimaalisen toimimisen saavuttamiseksi, suositellaan venttiilien suodattimet vaihdettavaksi kaksi kertaa vuodessa. Tuloilmaventtiilit kannattaa myös säätää kesä- ja talviasentoon, että ilmanvaihto ei olisi liian tehokasta talvella.

Koneellisia ilmanvaihtojärjestelmiä on kahdenlaisia. Koneellinen poistoilmanvaihto, jossa poistoilmaa imetään puhaltimilla kanavien kautta ulos ja korvausilma virtaa sisään venttiileistä. Koneellisessa tulo- ja poistoilmanvaihdossa myös tuloilma puhalletaan asuntoon koneellisesti. Kaikkia ilmanvaihtokoneita ja -järjestelmiä tulee kuitenkin puhdistaa, huoltaa ja säätää säännöllisesti, että ne toimisivat tehokkaasti ja parhaalla mahdollisella tavalla. Jos ilmanvaihtojärjestelmä on väärin säädetty tai mitoitettu, sisäilman laatu yleensä kärsii ja voi myös aiheutua melua ja liiallista vetoa. Ilmanvaihtokoneen suodattimet tulisi vaihtaa 1 – 2 kertaa vuodessa ja myös puhdistaa poistoilmaventtiilit .

Ammattilainen puhdistaa Ilmanvaihtokanavat

Ilmanvaihtokanavien puhtaanapito on myös tärkeää koko ilmanvaihdon toimivuuden kannalta. Jos ilmanvaihtokanavissa on epäpuhtauksia, saattavat ne myös vaikuttaa sisäilmanlaatua heikentävästi. Ilmastointikanava suositellaan puhdistettavaksi noin viiden vuoden välein ja samalla tarkistetaan järjestelmän säätöjen toimivuus ja se, että se toimii kaikin puolin optimaalisesti. Kanavien suositeltu puhdistusväli riippuu kuitenkin myös rakennuksen ja tilojen käyttötarkoituksesta. Kanavia ei voi puhdistaa itse, vaan siihen tarvitaan ammattimaisia laitteita ja osaamista. Suodattimet voi ja tulisi kuitenkin vaihtaa itse, myös liesituulettimeen. Puhdistuksen hintaan vaikuttavat järjestelmän koko, sisäventtiilien lukumäärä, kiinteistön pinta-ala, sekä puhdistukseen sisällytettävät toiminnot. Asunnon ilmanvaihtokanavien puhdistuksesta voi myös tehdä kotitalousvähennyksen. IV-Lipasti Oy tarjoaa laajan valikoiman ilmastointituotteita.



tag:
311 sanat

minusta

Blogi LVI-urakoitsijoista ja heidän työtehtävistään Toimivat putket helpottavat jokapäiväistä elämäämme, mutta emme usein tule ajatelleeksi niitä ennen kuin jotakin on vialla. Toimivan putkiston suunnittelu ja toteuttaminen on tarkkaa puuhaa, johon tarvitsee ammattilaisen. Samat ammattilaiset, eli LVI-urakoitsijat, huolehtivat usein myös lämmitys-ja ilmastointijärjestelmistä. Heidän tehtävänään on asentamisen lisäksi myös huoltotoimenpiteet. Hyvin tehdyt LVI-työt helpottavat elämäämme huomattavasti, joten haluan tuoda blogini avulla lisää arvostusta tälle ammattikunnalle. Blogistani voit löytää alaan ja sen ammattilaisiin liittyviä artikkeleita. Saatanpa antaa myös vinkkejä putkien huoltoon ja kunnossapitoon, sillä paljon riippuu käyttäjistä itsestään. Kirjoitan niin ikään linjasaneerauksista, eli putkiremonteista sekä putkiston, ilmastoinnin ja sähköjärjestelmän suunnittelusta rakennusvaiheessa. Jos siis olet kiinnostunut saamaan lisää tietoa aiheesta, käänny ihmeessä blogini puoleen!

Haku

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

Lämpöpumpun huolto kannattaa tehdä säännöllisesti
25 March 2024
 ämpöpumppu on energiatehokas tapa lämmittää ja viilentää kotia tai muita tiloja. Sen toiminnan varmistamiseksi ja tehokkuuden ylläpitämiseksi on

Ilma-vesilämpöpumppu omakotitaloon - ympäristöystävällinen ja edullinen lämmitysratkaisu
24 November 2023
Tervetuloa tutustumaan aiheeseen: ilma-vesilämpöpumppu omakotitaloon ja sen hyötyihin! Ilma-vesilämpöpumppu on energiatehokas ratkaisu omakotitaloon,

Aurinkopaneelit omakotitaloon - opas aurinkosähköjärjestelmän hankkimiseen
24 August 2023
Aurinkopaneelit ovat yhä suositumpi ratkaisu energiansäästöä ja ympäristöystävälisyyttä tavoitteleville kotitalouksille. Omakotitalon omistajana aurin

tag