Hyvä ilmastointiventtiili takaa raikkaan ilman

Sisäilman rooli elämässämme on kasvanut vuosi vuodelta. Mitä enemmän teemme toimistotöitä joko toimistossa tai etätöinä kotoa käsin, sitä enemmän vietämme aikaa sisätiloissa. Keski-Euroopassa peräänkuulutetaan tuuletuksen merkitystä ikkunoita avaamalla. Tämä ei kuitenkaan ole Suomen talviolosuhteissa kovinkaan järkevää, eikä se ole järkevää missään muuallakaan rajuun siitepölyaikaan. Tuuletukseen löytyy kuitenkin helppo ratkaisu, nykyaikainen ilmastointiventtiili.

Huoneilman laadun kartoitus

Huoneilmassa voi olla haitallisia mikrobeja, joiden alkuperä on ehkä kostuneissa rakenteissa tai huonolaatuisessa rakennusmateriaalissa. Mikäli näin on, täytyy rakennuksessa tietysti panna toimeen mittavampi saneeraus. Mutta mikäli ilman laadun kartoituksessa ei löydy mitään tähän viittaavaa, on sisäilman raikkauteen mahdollista vaikuttaa joko painovoimaisen ilmanvaihdon avulla taikka asentamalla koneellinen ilmanvaihto.

Energiansäästön kannalta tasalaatuisella ilmanvaihdolla on iso merkitys. Uusiin rakennuksiin asennetaan nykyään usein koneellinen ilmanvaihto. Sen etuna on hyvä ilmansuodatusjärjestelmä, joka toimii tehokkaasti myös siitepölyaikaan. Mutta vaikka rakennuksessa ei olisi koneellista ilmanvaihtoa, voi myös perinteinen painovoimainen ilmanvaihto olla hyvä ja tehokas, mikäli venttiilit toimivat kunnolla. Ulkoilma tulee sisälle tuloilmaventtiilistä, jonka toinen nimi on korvausilmaventtiili, ja poistuminen tapahtuu poistoilmaventtiilin kautta. Poistoilmaventtiili asennetaan usein keittiön tai kylpyhuoneen lähettyville.

Ilmastointiventtiili on tavallisesti seinässä tai katossa. Se tulee tarkistaa ja puhdistaa säännöllisesti pari kertaa vuodessa. Puhdistukseen voi käyttää tavallista kosteaa siivousliinaa. Venttiilin avaamiseen ei tarvita tavallisesti työkaluja, mutta kylläkin tikkaat, joiden avulla ulottuu kiertämään sen auki. Ilma kulkee rakennuksessa ilmastointikanavassa, joka pysyy puhtaana venttiilien ansiosta. Painovoimaisen ilmastoinnin kanavaa ei tarvitse usein puhdistaa. Koneellisen ilmastoinnin kanavan puhdistus on jätettävä huoltoliikkeen tehtäväksi.

Terveysvaikutukset

Sisäilman laadun terveysvaikutuksia tutkitaan Suomessa kovasti, koska etenkin kovilla pakkasilla ihmiset viettävät runsaasti aikaa sisätiloissa. Uusi ilmastointiventtiili on yksi tapa vaikuttaa sisäilman laatuun. Mikäli rakennus sijaitsee erityisen pölyisellä alueella, taikka ilmankosteus on syystä tai toisesta liian suurta, on viisasta harkita koneellista ilmanvaihtoa. Sen avulla voidaan eliminoida hienojakoista pölyä ja kuivattaa kanavassa kiertävää ilmaa.

Tavallisimpia huonon sisäilman aiheuttamia oireita ovat silmien ärsytys, yskä, ihon kutina, väsymys, päänsärky, hajujen aistimukset ja astmaoireet. Edullisin keino hoitaa oireita on puuttua sisäilman laatuun. Ilmanvaihtoventtiilin säännöllinen puhdistus ja ilmastointikanavan huolto takaavat raikkaan sisäilman.

Kaikki ilmastointikanavien osat luotettavasti meiltä: IV-Lipasti Oy.



tag:
320 sanat

minusta

Blogi LVI-urakoitsijoista ja heidän työtehtävistään Toimivat putket helpottavat jokapäiväistä elämäämme, mutta emme usein tule ajatelleeksi niitä ennen kuin jotakin on vialla. Toimivan putkiston suunnittelu ja toteuttaminen on tarkkaa puuhaa, johon tarvitsee ammattilaisen. Samat ammattilaiset, eli LVI-urakoitsijat, huolehtivat usein myös lämmitys-ja ilmastointijärjestelmistä. Heidän tehtävänään on asentamisen lisäksi myös huoltotoimenpiteet. Hyvin tehdyt LVI-työt helpottavat elämäämme huomattavasti, joten haluan tuoda blogini avulla lisää arvostusta tälle ammattikunnalle. Blogistani voit löytää alaan ja sen ammattilaisiin liittyviä artikkeleita. Saatanpa antaa myös vinkkejä putkien huoltoon ja kunnossapitoon, sillä paljon riippuu käyttäjistä itsestään. Kirjoitan niin ikään linjasaneerauksista, eli putkiremonteista sekä putkiston, ilmastoinnin ja sähköjärjestelmän suunnittelusta rakennusvaiheessa. Jos siis olet kiinnostunut saamaan lisää tietoa aiheesta, käänny ihmeessä blogini puoleen!

Haku

Kategoriat

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

Lämpöpumpun huolto kannattaa tehdä säännöllisesti
25 March 2024
 ämpöpumppu on energiatehokas tapa lämmittää ja viilentää kotia tai muita tiloja. Sen toiminnan varmistamiseksi ja tehokkuuden ylläpitämiseksi on

Ilma-vesilämpöpumppu omakotitaloon - ympäristöystävällinen ja edullinen lämmitysratkaisu
24 November 2023
Tervetuloa tutustumaan aiheeseen: ilma-vesilämpöpumppu omakotitaloon ja sen hyötyihin! Ilma-vesilämpöpumppu on energiatehokas ratkaisu omakotitaloon,

Aurinkopaneelit omakotitaloon - opas aurinkosähköjärjestelmän hankkimiseen
24 August 2023
Aurinkopaneelit ovat yhä suositumpi ratkaisu energiansäästöä ja ympäristöystävälisyyttä tavoitteleville kotitalouksille. Omakotitalon omistajana aurin

tag